Для нормальної експлуатації фільтрпресів потрібна певна інфраструктура. Як правило, вона включає ємності вихідної суспензії та збору фільтрату. У разі, якщо осадок потрібно промити на фільтрпресі для зниження вмісту в його порах розчинних компонентів рідкої фази суспензії, потрібні ємності промивної рідини і фільтрату, що утворився при промиванні. Також потрібні насоси подачі суспензії і промивної рідини, компресор для стисненого повітря, що використовується для пресування мембранами і продувки відфільтрованого осадка, колекторів фільтрпреса, а також для управління технологічними клапанами, транспортер видалення вивантаженого осадка. Крім того, в тих випадках, коли тиск пресування перевищує 8 атм., в якості середовища, що пресує, доведеться використовувати воду, яка подається за допомогою водонасосной станції, що включає насос, який розвиває тиск до 16 атм., та ємність для води. Зазвичай така станція входить в комплект поставки, але все інше, як правило, вибирається проектною організацією і купується замовником самостійно, хоча в обґрунтованих випадках може поставлятися НПП за відповідним контрактом.

Коли за вимогами технології потрібна висока чистота фільтрату, фільтрпрес може оснащуватися додатковим клапаном для відведення перших порцій фільтрату (зазвичай вони містять підвищену кількість твердих забруднень). Тоді знадобиться передбачити додаткову ємність для збору цих порцій і відповідний насос для їх відкачування. Можливо також повертання цих перших порцій до суспензій.

На фільтрпресах з метою скорочення витрат промивної води може реалізовуватися двоступенева промивка осадка: на першому етапі промивним фільтратом зі зниженим змістом розчинених речовин від попереднього циклу фільтрування, на другий - свіжої промивної водою. У цьому випадку може знадобитися додаткова ємність для роздільного збору міцного і розбавленого промивного фільтрату. Однак, якщо за умовами технології міцний промивної фільтрат можна приєднувати до основного фільтрату, то така ємність не буде потрібною.

Під час проведення просушування осадка, а також під час продування колекторів фільтрпреса утворюється суміш крапель рідкої фази і повітря. Тому, коли мова йде про порівняно невеликих фільтрпресах, ємності, в які передбачається відводити зазначену суміш, необхідно поєднувати з атмосферою трубопроводом діаметром не менше 100 мм, кінець якого виведений за коник даху. У більш масштабних випадках рекомендується пропускати дану суміш через проміжну ємність типу гідроциклону, в якому повітря буде відділятися від рідини, причому рідина з неї повинна вільно стікати в відповідну ємність, а повітря - виводитися за коник даху.

При виборі насоса для подачі суспензії потрібно брати до уваги не тільки корозійну і ерозійну стійкість матеріалу, з якого він виконаний, а також натиск, який він може забезпечити, а й мінімізацію часу заповнення з його допомогою камер фільтрпреса суспензією. Зазвичай рекомендується вибирати насос, продуктивність якого дозволить заповнити фільтрпрес за 1-3 хвилини в залежності від типорозміру щоб уникнути збільшення тривалості допоміжних операцій і пов'язаного з цим зниження продуктивності фільтрпреса.

При зневодненні осадів очисних споруд може застосовуватися їх попередня реагентна обробка. У цих випадках потрібна спеціальна установка для приготування розчинів реагентів, а також насос подачі їх в суспензію, що переробляється.

Фільтрпреси з плитами більше, ніж 630 мм оснащуються за вимогою замовника автоматичним пристроєм для періодичної регенерації фільтруючих серветок. Пристрій розрахований на робочий тиск до 50 атм., Тому в комплект допоміжного обладнання необхідно включати насос високого тиску і ємність для води, обсяг якої відповідає необхідному кількості води, що витрачається на одну регенерацію. В процесі проведення регенерації серветок вся використовувана вода збирається на піддоні, розташованому під пакетом фільтрувальних плит, і повинна відводитися або безпосередньо в каналізацію, або в спеціально передбачену ємність.

При роботі з суспензіями, рідка фаза яких може створювати на поверхні тканини сполуки, які не можна розчинити водою, фільтрпреси оснащуються клапанами, що дозволяють розчиняти такі сполуки, наприклад, кислотою з подальшою промивкою фільтрпреса водой. В такому разі в склад допоміжного обладнання треба буде включити відповідні насоси та ємності для кислоти та води для промивки фільтрпреса.

Між фільтрпресом і транспортером осадка доцільно встановлювати грати для попереднього дроблення осадка, а сам транспортер потрібно розміщувати на відстані по вертикалі від підошви фільтрпреса не менше 1,5 від розміру плити фільтрпреса.

Additional information


Flag Counter
since 10/08/2017