Для переробки кожної конкретної суспензії можуть застосовуватися фільтри різних конструкцій. При виборі найбільш оптимального варіанту необхідно брати до уваги характерні особливості і технічні можливості таких фільтрів. Так, зокрема, при зневодненні суспензій таких, що є порівняно легко фільтруються, доцільно застосовувати вакуумне фільтрувальне обладнання, проте в разі потреби проведення промивки відфільтрованого осадка використовувати барабанні або дискові вакуум-фільтри навряд чи буде можливим, так як ефективна і економічна промивка на даному типі фільтрів нездійсненна. На стрічкових вакуум-фільтрах таке промивання може здійснюватися, але цей вид фільтрувального обладнання має обмеження по поверхні, що фільтрує. Тому, навіть в разі, якщо на фільтрпресах питома продуктивність виявиться трохи нижче, ніж у вакуум-фільтрів, часто з точки зору економіки доцільніше буде застосувати менш продуктивні фільтрпреси. Це пов'язано з тим, що фільтрпреси створюють найоптимальніші умови для промивання осаду, при цьому загальна поверхня одного фільтр-преса може досягати до 800 м² і більше.

Більш того, особливості конструкції сучасних фільтрпресів з вертикальними плитами дозволяють створювати машини з поверхнею фільтрування максимально наближеною до розрахункової, тобто в даному випадку немає необхідності округляти заявлену поверхню до найближчої по типорозмірному ряду, а, значить, не потрібно витрачати на придбання свідомо більшого, ніж потрібно, фільтра необґрунтовано великі кошти.

Також у великій кількості випадків доцільно застосовувати фільтрпреси тоді, коли потрібно мінімально можлива вологість відфільтрованого осадка. Дозволяють фільтрпреси також отримувати високу чистоту фільтрату за рахунок використання досить щільних тканин, в той час, як на вакуумному устаткуванні через малу рушійної сили процесу (перепаду тисків) робота на щільних тканинах практично неможлива.

Тому для вибору найбільш ефективного типу фільтрувального обладнання потрібно брати до уваги весь комплекс вимог, що пред'являються технологією до розглянутій задачі.

Сама процедура вибору необхідного типу і типорозміру фільтра починається, як правило, з заповнення бланка опитувального аркуша. Наведені в ньому відомості дозволяють фахівцеві-фільтрувальнику оцінити в першому наближенні масштаб завдання, а також ті основні умови, які потрібно виконати для задоволення вимог технології.

Так як в питаннях фільтрування неприпустимі будь-які аналогії, на другому етапі буде потрібно проведення тестових дослідів на моделі фільтруючого апарату або із застосуванням стендового фільтра. Необхідно пам'ятати, що витрати на даній стадії багаторазово окупляться при введенні в експлуатацію промислового фільтрпреса за рахунок скорочення часу і фінансових коштів на його освоєння.

«НВП - Східна Україна» має в своєму розпорядженні модельні фільтрувальні установки різних масштабів і проводить тестові досліди як в своїй лабораторії (при доставці замовником представницької проби суспензії), так і безпосередньо у замовника в тих випадках, коли суспензія може змінити властивості за час транспортування.

Аналіз результатів обробки виконаних експериментів дозволить фахівцям підприємства запропонувати замовникові найбільш ефективний і найменш витратний варіант обладнання.

Additional information


Flag Counter
since 10/08/2017