Правильний вибір фільтруючої тканини багато в чому визначає ефективність роботи будь-якого фільтруючого апарату. Повною мірою це відноситься і до фільтрпресів. Тканина повинна забезпечити необхідну за умовами технології чистоту фільтрату, від її проникливості в певній мірі залежить продуктивність фільтрпреса, вона повинна мати мінімальну адгезію до відфільтрувати осадку, бути стійкою в середовищі рідкої фази суспензії, мати достатню механічну міцність і легко відновлювати свою проникність при регенерації її струменем води.

Так як фільтруюча тканина є витратним матеріалом, і виготовлені з неї фільтруючі елементи (серветки) підлягають періодичній заміні, від терміну їх служби в значній мірі залежать економічні показники ділянки фільтрування.

В даний час є велика кількість підприємств, що виготовляють тканини для промислових фільтруючих машин і апаратів. Найбільш поширені тканини на основі поліпропіленових волокон, випускаються також тканини з поліефірних і інших волокон.

На жаль, вітчизняні фірми виготовляють тканини, які вимагають додаткової термоусадки і позбавлені таких переваг, як каландрування поверхні, зверненої до осадка, для зниження її адгезії. Для фільтрування з утворенням осадка імпортні компанії пропонують тканини, виготовлені з моноволокна (вони отримали назву монофілументні). Такі тканини при хорошій затримуючої здатності легко регенеруються, так як практично позбавлені важкодоступних пір. Крім того, вони мають характерну структуру переплетення, при якій на стороні, зверненій до осадка, волокна розташовуються вертикально (див. фото 1). Це також сприяє відділенню осадка від тканини, так як він практично ковзає уздовж волокон.

                          

        Фото 1                                                                   Фото 2

При цьому зворотна сторона такої тканини має звичайне полотняне переплетення (див. фото 2), що сприяє рівномірному відведенню фільтрату по всій площі серветки. Такі тканини коштують трохи дорожче звичайних, проте це швидко компенсується значно більшим терміном експлуатації.

Для завдань освітлювального фільтрування, коли потрібно дуже висока чистота фільтрату (наприклад, на рівні 1-2 мг/дм3), застосовують тканини з багатоволоконних ниток (вони зазвичай називаються мультіфілументнимі).

Більшість виробників тканин в якості критерію взяли повітропроникність. Цей критерій у різних тканин може змінюватися в значних межах, однак він далеко неоднозначно характеризує фільтрувальні властивості тканини, тому в кожному конкретному випадку при проведенні тестових дослідів здійснюється і вибір найбільш підходящої тканини.

Однак потрібно мати на увазі, що такі досліди не можуть виконуватися в досить широких масштабах, тому в подальшому при тривалій промислової експлуатації фільтр-преса може знадобитися відкоригувати даний вибір.

Additional information


Flag Counter
since 10/08/2017